Όπου το Πήλιο συναντά τη θάλασσα
Το Χόρτο είναι το ιδανικό μέρος για τις διακοπές σας και επιπλέον μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις καθημερινές σας εκδρομές στην κοντινές περιοχές.
Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στην Αργαλαστή και τη Μηλίνα, 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη του Βόλου (320 χλμ από την Αθήνα).
Πολύ κοντά στο Χόρτο υπάρχουν πολλά όμορφα και παραδοσιακά χωριά όπως η Πάου, ο Κάλαμος, το Μετόχι, ο Λαύκος, τα Ποτιστικά, η Ξινόβρυση, κ.α.
Η ήρεμη, καθαρή θάλασσα του Παγασητικού κόλπου, καθώς και η πυκνή βλάστηση, αποτελούν τα κύρια στοιχεία που κάνουν την περιοχή δημοφιλή για τη φυσική της ομορφιά.
Γαλανά νερά γλιστρούν κάτω από τις πλαγιές του μυθικού βουνού. Το Πήλιο αγγίζει τρυφερά το γαλήνια νερά του Παγασητικού κόλπου και τις ηλιόλουστες παραλίες του. Η περιοχή του Χόρτου καλύπτεται από ελαιώνες, πολυετή πλατάνια, εσπεριδοειδή με αρωματικά φρούτα, εκατοντάδες θεραπευτικά βότανα και ανθισμένες καμέλιες, γαρδένιες και ορτανσίες εδώ και εκεί. Τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα σκιερά μονοπάτια συνδέουν κομμάτια φυσικής ομορφιάς μεταξύ τους και οδηγούν σε εκπληκτικά ορεινά χωριά και γραφικούς οικισμούς δίπλα στη θάλασσα αλλα και πιο ορεινά. Μοναστήρια της Βυζαντινής περιόδου στέκονται αγέρωχα σε τοποθεσίες με θέα σε όρμους και παρθένες παραλίες. Οι ντόπιοι ζουν ζωντανά στις πλατείες και σας καλωσορίζουν κάτω από τη σκιά των πλατάνων και τη φρεσκάδα του νερού που ρέει από πέτρινες πηγές.
Αργαλαστή
Η Αργαλαστή είναι ένα ιστορικό χωριό, με μια όμορφη κεντρική πλατεία και τοπικά αρχοντικά με πολύχρωμους κήπους. Ο Έλληνας ποιητής Κώστας Βαρνάλης δίδαξε σε σχολείο θηλέων εκεί. Το εντυπωσιακό μαρμάρινο καμπαναριό και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Πάου (3 χλμ. ΝΔ) είναι τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος.
Μηλίνα
Ένα ψαροχώρι χτισμένο στο σημείο που πιθανολογείται οτι βρισκόταν η αρχαία πόλη Ολιζων. Εδώ λειτουργεί κάμπινγκ, υπάρχουν εστιατόρια, bars και cafe, ενώ τα καλύτερα σημεία κολύμβησης είναι οι παραλίες Μηλίνα, Μαύρη Πέτρα, Άγιος Ανδρέας, Μαραθιάς και Τζαστένη. Τα νησάκια του Αλατά – όπου βρίσκεται το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα – και η Πρασούδα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από αυτό το όμορφο χωριό.
Λαύκος
Λέγεται ότι είναι το πιο όμορφο ορεινό χωριό της περιοχής. Με θέα στον Παγασητικό Κόλπο, διακοσμεί το πράσινο του βουνού με την πετρώδη αρχιτεκτονική του. Επισκεφθείτε την τρίκλιτη βασιλική και το μουσείο Fabio, καθώς και το μικρό μουσείο ραδιοφώνου, που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο.
Πλατανιάς – Κατηγιώργης
Στις ψαροταβέρνες αυτών των χωριών θα δοκιμάσετε κάτι που πρέπει να θυμάστε πριν πάρετε το καραβάκι στα νησιά του συγκροτήματος Σποράδες, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο. Καλά οργανωμένα κάμπινγκ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην περιοχή.
Τρίκερι
Το Τρίκερι είναι σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του βουνού Τισάιο – “φιγούρα του Πηλίου” κατά τους ντόπιους. Κάποτε ένα σημαντικό ναυτικό κέντρο και γνωστό για την παραγωγή σφουγγαριών, στο όμορφο χωριό σημερα διακρίνονται σπίτια των καπετάνέων καθώς και αφιογραφημένες εκκλησίες. Οι παραδόσεις εδώ διατηρούνται ζωντανές και οι ντόπιοι συμμετέχουν σε ετήσιες θρησκευτικές γιορτές φορώντας χρυσοκέντητα, παραδοσιακά κοστούμια. Πολύ όμορφο και γραφικό είναι επίσης το χωριό της Αγίας Κυριακής, το ψαροχώρι με το παραδοσιακό ναυπηγείο που βρίσκεται κάτω από το Τρίκερι. Πάρτε ένα θαλάσσιο ταξί από τον Αλογόπορο προς το νησάκι της Παλιού Τρίκερι, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε το όμορφο μοναστήρι και ακόμα να διανυκτερεύσετε σε αυτό.
Μπορείτε επίσης να απολαύσετε μια εκδρομή με πλοίο από τη Μηλίνα στο νησάκι του Αλατά, όχι μόνο για μια επίσκεψη στο μοναστήρι των Αγίων Σαράντα, αλλά και για το σπήλαιο της Θέτιδας.
Η περιοχή επίσης προσφέρει την ευκαιρεία της πεζοπορίας σε παραδοσιακά καλντερίμια.
Μια βόλτα με τρένο από την Άνω Λεχώνια προς Μηλιές με το θρυλικό «Μουντζούρη», το παλαιότερο ατμοκίνητο τρένο που λειτουργεί στην Ελλάδα, θα σας ενθουσιάσει.
Από τον Χείρωνα στο σήμερα
Το Πήλιο είναι το βουνό με τις απαράμιλλες ομορφιές. Αποτελεί την πατρίδα του μυθικού δάσκαλου Χείρωνα, η κατοικία των κενταύρων που γεννήθηκαν από την ένωση του Ιφίωνα με τη Νεφέλη, η ρίζα του ομηρικού Φιλοκτήτη, η γενέτειρα των φημισμένων δασκάλων του γένους Γρηγορίου Κωνσταντά, Δανιήλ Φιλιππίδη, Ανθίμου Γαζή.
Στις κορυφές του Πηλίου γεννήθηκε από τον Πηλέα και τη Θέτιδα ο Αχιλλέας και εδώ πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Στο Πήλιο μαθήτευσαν κοντά στο σοφό Χείρωνα ο Ασκληπιός και ο Ιάσων.
Η ετυμολογία της ονομασίας του ίσως προέρχεται από την αιγυπτιακή λέξη Πηλούσιο και δόθηκε στο βουνό της Μαγνησίας από τους Προέλληνες, που ήρθαν από τη νοτιοανατολική μεσογειακή λεκάνη.
Ίσως όμως να προέρχεται από την ιλλυρική λέξη pil, που σημαίνει δάσος.
Μέσα σ’ αυτές τις δασωμένες βουνοπλαγιές η παράδοση τοποθετεί τη λαμπρή τελετή των γάμων του Πηλέα με τη Θέτιδα. Στους γάμους ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι θεοί του Ολύμπου. Οι εννέα Μούσες και ο Απόλλωνας συμπλήρωναν με τα τραγούδια τους το μυθικό γαμήλιο γλέντι.
Ο Παυσανίας αναφέρει πως οι Μινύες (1.400-1.200 π.Χ.) είχαν κέντρο τους την Ιωλκό. Όταν ο Πελίας βασίλευε στην Ιωλκό, κατασκευάστηκε από κορμούς δένδρων του Πηλίου η Αργώ. Το πλοίο απέπλευσε από τις ακτές του Παγασητικού κόλπου προς τον Εύξεινο Πόντο. Στην Αργοναυτική Εκστρατεία, εκτός από τον ηγέτη Ιάσονα, συμμετείχαν οι σπουδαιότεροι ήρωες της εποχής, όπως ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Τελαμώνας, ο Κάστορας, ο Πολυδεύκης, ο Πηλέας και άλλοι. Καταγράφεται ως το πρώτο εγχείρημα της αποικιακής εξάπλωσης του ελληνισμού.
Τα ορατά απομεινάρια του χτες, οι ιστορικές μαρτυρίες, και η προφορική παράδοση μας μιλούν για το παρελθόν και συνηγορούν υπέρ της άποψης πως ο όμορφος σημερινός όρμος του Χόρτου στα παλιά χρόνια ήταν λιμάνι των ομηρικών Σπαλαύθρων.
Αργότερα, στα βυζαντινά χρόνια, όταν ο τόπος ονομάστηκε Χορτόκαστρο, φαίνεται ότι διατηρούσε στοιχεία από την αλλοτινή ακμή του, γιατί ακόμη σώζονται τα πρωτοχριστιανικά ερείπια της εκκλησίας στο σημερινό Πύργο. Επάνω στα ερείπια του ναού αυτού είναι χτισμένη η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Στην Αργαλαστή (όπου ανήκει το Χόρτο) διαπιστώθηκε ότι εκεί άκμαζε σπουδαίος παλαιοβυζαντινός πολιτισμός του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ. και ότι ο πολιτισμός αυτός έλκει την καταγωγή του από τους ελληνικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.
Η άποψη ότι ο τόπος ήταν κατοικημένος ενισχύεται ακόμη πιο πολύ από την ανακάλυψη του ναΐσκου που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της διαπλάτυνσης του δρόμου Χόρτου-Μηλίνας ακριβώς στα ριζά του λόφου του Πύργου.
Στα μεσαιωνικά χρόνια η περιοχή κατοικήθηκε από τους Καταλανούς Λατίνους. Κατά τη γνώμη του αρχαιολόγου Νικολάου Γιαννοπούλου στη σημερινή θέση του Χόρτου βρισκόταν η πόλη Λάδη.
Η ονομασία Χόρτος (όπως είναι η σωστή ονομασία του Χόρτου) δόθηκε στον οικισμό αργότερα. Κατά μία εκδοχή το τοπωνύμιο Χόρτος ανάγεται στην ενετική περίοδο. Η λέξη chortus σημαίνει κήπος περιφραγμένος. Κι επειδή από ψηλά ο εύφορος κάμπος φαντάζει σαν ένας καταπράσινος κήπος, προστατευμένος από τους λόφους της Παγανιάς, του Μετοχιού και του Λαύκου, πιθανόν να ονομάστηκε έτσι. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο και συγκεκριμένο…
Το Χόρτο αποτελούσε πάντα το επίνειο της Αργαλαστής. Από εκεί φορτώνονταν σε καΐκια τα προϊόντα (σύκα, λάδι, ελιές, κ.λ.π.) της περιοχής και έφταναν μέχρι τα λιμάνια του εξωτερικού.
Τα τελευταία χρόνια οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλαπλασιάζονται και αποτελούν σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες της. Κάθε χρόνο, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο γίνονται συναυλίες, σεμινάρια, συνέδρια, ενώ αρκετοί ζωγράφοι και γλύπτες παρουσιάζουν τα έργα τους. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο Δήμο, με τη συμβολή του Ιδρύματος Αγγελίνη.
Lefkothea Studios
Chorto, South Pelion,
37006